Υγεια

Πού βοηθά η "βιταμίνη του ήλιου"

13 Απρ 2016

Λίγη βιταμίνη D την ημέρα μπορεί να ωφελεί τους ανθρώπους με άρρωστη καρδιά, βελτιώνοντας την ικανότητά της να ωθεί αίμα σε όλο το σώμα, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.Είναι γνωστή ως η "βιταμίνη του ήλιου", γιατί είναι ο βασικός υπεύθυνος για τη σύνθεσή της. Κι όπως φαίνεται, η βιταμίνη D, εκτός από τα κόκαλα, "γιατρεύει" και την καρδιά, σύμφωνα με νέα ευρήματα, που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας από Βρετανούς ερευνητές.

Κλινική δοκιμή σε 163 ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια υπέδειξε ότι το συμπλήρωμα βιταμίνης D βοηθά την καρδιά να στέλνει πιο αποτελεσματικά το αίμα σε ολόκληρο το σώμα. Όπως είπαν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Ληντς, οι ασθενείς τους, που πήραν την βιταμίνη, παρουσίασαν σημαντική βελτίωση στο επονομαζόμενο κλάσμα εξώθησης, το οποίο αντιπροσωπεύει την ποσότητα του αίματος, που ωθείται από την καρδιά προς το σώμα, με κάθε κτύπο της. Στους υγιείς ανθρώπους το κλάσμα αυτό κυμαίνεται μεταξύ 60% και 70%, αλλά στην συγκεκριμένη ομάδα ασθενών μετά βίας έφθανε το 26%. Έπειτα από τη λήψη  της βιταμίνης D, όμως, το κλάσμα εξώθησης έφθασε το 34%, είπε ο επικεφαλής ερευνητής Δρ Κλάους Βίτε, λέκτορας καρδιολογίας στο Ληντς.

Επιπλέον το μέγεθος της καρδιάς των εθελοντών μειώθηκε αισθητά, γεγονός που σημαίνει ότι ο καρδιακός μυς είχε ανακτήσει μέρος της ισχύος του, μπορούσε να επιτελεί πιο εύκολα το έργο του και έτσι μειώθηκε η υπερτροφία που είχε αναπτύξει, όταν ήταν πιο αδύναμος.

Τη βιταμίνη D συνθέτει ο ανθρώπινος οργανισμός, όταν το δέρμα εκτίθεται στην ηλιακή ακτινοβολία, χωρίς αντιηλιακή προστασία. Επιπλέον μπορεί κάποιος να την πάρει, εάν καταναλώνει λιπαρά ψάρια ή εμπλουτισμένα προϊόντα, όπως γάλα και δημητριακά ή να την πάρει ως συμπλήρωμα. Στη χώρα μας, παρότι τη λούζει το φως του ήλιου τους περισσότερους μήνες του χρόνου, παρατηρείται έλλειψη της εν λόγω βιταμίνης, ιδίως στα ηλικιωμένα άτομα, που πολύ συχνά αντιμετωπίζουν καρδιαγγειακά προβλήματα, όπως καρδιακή ανεπάρκεια.

«Τα συμπληρώματα βιταμίνης D είναι πάρα πολύ φθηνά και δίχως ανεπιθύμητες ενέργειες» εξήγησε ο επικεφαλής της μελέτης. «Το να βλέπουμε τόσο σημαντικές βελτιώσεις με ένα τόσο φθηνό και μη ειδικό σκεύασμα, είναι πραγματικά εκπληκτικό. Για την ακρίβεια είναι μία από τις σημαντικότερες βελτιώσεις που έχουν παρατηρήσει την τελευταία 15ετία».

Πηγή: healthmag.gr

Log in to comment

Aparadektoi Facebook   Aparadektoi YouTube   Aparadektoi Twitter   Aparadektoi RSS