Πολιτικη

Σχέσεις ΗΠΑ και Σκοπίων

25 Οκτ 2007
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και τα Σκόπια έχουν καλές διμερείς σχέσεις από τη στιγμή που τα Σκόπια κέρδισαν την ανεξαρτησία τους το 1991. Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνώρισαν τυπικά τα Σκόπια στις 8 Φεβρουαρίου 1994, και οι δύο χώρες καθιέρωσαν πλήρεις διπλωματικές σχέσεις στις 13 Σεπτεμβρίου, το 1995... Οι Ηνωμένες Πολιτείες, μαζί με τους ευρωπαϊκούς συμμάχους της, καταδίκασαν έντονα τους υπαίτιους της εξέγερσης του 2001 και υποστήριξαν τις προσπάθειες της κυβέρνησης για μια ειρηνική, πολιτική λύση στην κρίση μέσω της συμφωνίας Οχρίδας. Σε συνεργασία με την ΕΕ και άλλους διεθνείς οργανισμούς ενεργούς στα Σκόπια, οι Ηνωμένες Πολιτείες διευκολύνουν την κυβέρνηση και ενθαρρύνουν την  μακροπρόθεσμη ειρήνη και σταθερότητα στη χώρα...

        Σήμερα, τα Σκόπια και οι Ηνωμένες Πολιτείες απολαμβάνουν μια συνεταιριστική σχέση πέρα από μια ευρεία σειρά πολιτικών, οικονομικών, πολιτιστικών, στρατιωτικών, και κοινωνικών ζητημάτων. Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν τις φιλοδοξίες της για μια δημοκρατικά ασφαλή χώρα και έχουν δώσει  μεγάλα ποσά βοήθειας για τις οικονομικές και αμυντικές μεταρρυθμίσεις.

Η βοήθεια υπολογίζεται σε συνολικά άνω των $320 εκατομμυρίων από το 1990 ως το 2004. Βασική εστίαση της αμερικανικής βοήθειας είναι η δημιουργία υποδομής για τους ανώτερους υπαλλήλους τοπικής κυβέρνησης. Μια περαιτέρω προτεραιότητα της αμερικανικής βοήθειας είναι να διευκολυνθεί η μετάβαση των Σκοπίων σε μια δυνατή οικονομία και να αυξηθούν τα επίπεδα απασχόλησης. Βοηθά επίσης να ευθυγραμμιστούν τα νομοθετικά και ρυθμιστικά πλαίσια με τα πρότυπα της ΕΕ και τη βελτίωση της διαφάνειας και της αποδοτικότητας των κυβερνητικών υπηρεσιών μέσω της τεχνολογίας. Ένας Αμερικανός σύμβουλος του Υπουργείου Οικονομικών βοηθά το Υπουργείο οικονομικών της χώρας να βελτιώσει τη στρατηγική, τον προγραμματισμό, την εκτέλεση, και τη διαχείριση δημόσιων δαπανών. 

        Επίσης η αμερικανική βοήθεια με διάφορα προγράμματα προωθεί τη βελτίωση της εκπαίδευσης με  τη βελτίωση των τεχνικών διδασκαλίας, τον εκσυγχρονισμό της επαγγελματικής εκπαίδευσης, την παροχή εργαστηρίων υπολογιστών σε όλα τα σχολεία, και την επέκταση της ευρυζωνικής υπηρεσίας Διαδικτύου σε όλη τη χώρα χρησιμοποιώντας την αρχική και δευτεροβάθμια εκπαίδευση ως πλατφόρμα.

        Οι ΗΠΑ έχουν αναγνωρίσει από το 2004 τα Σκόπια ως «Μακεδονία». Η οικονομική στήριξη της χώρας είναι μεγάλη και καθοριστική για την πρόοδο της χώρας. Η κυβέρνηση βρέθηκε προ εκπλήξεων το 2004 και συνεχίζει να βρίσκεται ως σήμερα για το θέμα της ονομασίας. Οι ΗΠΑ, πρέπει να κατανοήσουμε πως δεν υποστηρίζει καμία από τις δυο πλευρές αλλά την σταθερότητα στην περιοχή, αδιαφορώντας για τα όποια συμφέροντα θιγούν στην μια ή στην άλλη πλευρά. Το θέμα της ονομασίας είναι για τις ΗΠΑ το προτελευταίο αγκάθι, μαζί με αυτό του Κοσόβου για να «κλείσει» το μέτωπο στα Βαλκάνια και να ασχοληθεί με αυτό του Μεσανατολικού.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε απο τον χρήστη στην εφημερίδα "Εβδομαδιαία".

{mos_smf_discuss:ΠΟΛΙΤΙΚΗ}
Log in to comment

Aparadektoi Facebook   Aparadektoi YouTube   Aparadektoi Twitter   Aparadektoi RSS