Πολιτικη

Ανήκει η Τουρκία στην Ευρώπη;

25 Οκτ 2007
Ένας λογικός προβληματισμός για την ένταξη Τουρκίας στην Ε.Ε είναι η γεωγραφική της θέση. Με το μεγαλύτερο μέρος της να ανήκει γεωγραφικά στην Ασία και με σύνορα χώρες με εύθραυστες και επιρρεπείς κοινωνικοπολιτικές και οικονομικές δομές, σίγουρα δημιουργούν ένα αίσθημα ανασφάλειας και αβεβαιότητας στους κόλπους της Ένωσης...

Με μια προσεκτική ματιά παρατηρούμε πως οι πολιτισμικές διαφορές ανάμεσα σε Ευρώπη και Τουρκία δεν οφείλονται μόνο στη γεωγραφική της θέση και στο Ισλάμ, αλλά κυρίως στην ιστορία. Η Ευρώπη πέρασε επίσης από πολλές διεργασίες μετασχηματισμού που διαμόρφωσαν την σημερινή ταυτότητά της: Αναγέννηση, βιομηχανική επανάσταση, διαφωτισμός, άνοδος της αστικής τάξης, φιλελευθερισμός και δημοκρατία, κοινωνικό κράτος.

Η Ευρώπη σήμερα είναι ένας φιλελεύθερος χώρος, όπου επικρατούν οι αρχές του κράτους δικαίου, η κριτική σκέψη, δημοκρατικοί θεσμοί νομιμοποίησης της κεντρικής και τοπικής εξουσίας. Στο πλαίσιο αυτό δύσκολα ταιριάζει ακόμη η σημερινή Τουρκία, αν και με δεδομένη την δυναμική της και τους τρέχοντες οικονομικούς μετασχηματισμούς ίσως ταιριάζει περισσότερο μετά από 20 χρόνια.

Για την Τουρκία η απόκτηση της ιδιότητας του μέλους της Ευρωπαϊκής Ενώσεως αποτελεί την ενσάρκωση των πολιτικών, οικονομικών φιλοδοξιών της, των φιλοδοξιών που έτρεφε για την ταύτισή της με την Ευρώπη, καθώς και του οικονομικού και πολιτικού της προσανατολισμού. Όμως για τον μέσο Ευρωπαίο αποτελεί συνώνυμο της διαφορετικότητας, της υποανάπτυκτης ισλαμικής κοινωνίας, της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της προβληματικής οικονομίας και της έλλειψης δημοκρατίας.

Στην παγκοσμιοποιημένη οικονομική κοινωνία όμως που ζούμε, η Τουρκία, για τις περισσότερες ηγεσίες της ΕΕ και για τους διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς, θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελεί τμήμα της Ευρώπης, παρά τους κινδύνους που παραμονεύουν για την συνοχή, την ασφάλεια και συνεργασία στη Ένωση. Τα οικονομικά συμφέροντα κυρίως των πολυεθνικών στην περιοχή, εξ ‘αιτίας της μεγάλης αγοράς της, της δίνουν μια θέση στην Ευρώπη, ακόμα και αν οι κοινωνικοπολιτικές της δομές δεν εναρμονίζονται πλήρως με τις απαιτήσεις της ΕΕ.

©www.aparadektoi.gr

{mos_smf_discuss:ΠΟΛΙΤΙΚΗ}
Log in to comment

Aparadektoi Facebook   Aparadektoi YouTube   Aparadektoi Twitter   Aparadektoi RSS