Πολιτικη

Τί γυρεύει η αλεπού στο παζάρι;

25 Οκτ 2008
Αφορμή για αυτές τις λίγες γραμμές, φίλοι μου, ήταν η πρόσφατη επίσκεψη του Μπιλ Γκέιτς στην Αθήνα που αποτέλεσε το επιστέγασμα της συμφωνίας μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και Microsoft, μιας συμφωνία η οποία ήδη ήταν νόμος του κράτους. Το αφεντικό της Microsoft βρέθηκε για λίγες ώρες στην Αθήνα και κατάφερε να κάνει πάρα πολλά. Συνάντησε τον Πρωθυπουργό της χώρας, τον Υπουργό Οικονομικών, τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, στελέχη του επιχειρηματικού κόσμου , μίλησε στο Μέγαρο Μουσικής και εγκαινίασε το Κέντρο Καινοτομίας της εταιρείας του στην Ελλάδα...

    Η συμφωνία που υπογράφηκε μεταξύ των άλλων προβλέπει εκπτώσεις έως και 20% για το ελληνικό δημόσιο εφόσον ενταχθούν στις διάφορες κρατικές υπηρεσίες 70.000 άδειες χρήσης προϊόντων της Microsoft. Κάτι τέτοιο ίσως φαντάζει δελεαστικό όμως, όπως αναφέρει σε δελτίο τύπου η HELLUG (Ένωση Χρηστών - Φίλων Linux Ελλάδος- hellug.gr), «..το κόστος των αδειών χρήσης που προβλέπονται στη συμφωνία εκτιμάται σε μεταξύ 9 και 36 εκατομμύρια ευρώ (δεν μπορεί να υπολογιστεί με ακρίβεια γιατί οι λεπτομέρειες καθορίζονται σε ξεχωριστή, άγνωστη σύμβαση) μέχρι το 2009, συν το κόστος των αναβαθμίσεων που θα γίνουν μετά. Εντούτοις, διεθνείς εταιρείες όπως η Canonical και η RedHat προσφέρουν άδειες χρήσης για το λογισμικό τους χωρίς κόστος, με απεριόριστο δικαίωμα αναβάθμισης για πάντα. Η εισηγητική έκθεση παρουσιάζει λοιπόν ένα άσκοπο κόστος δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ ως οικονομικό όφελος».

    Αρωγοί της Microsoft  στην εκστρατεία της αυτή είναι και τα μεγάλα αθηναϊκά κανάλια τα οποία παρουσίασαν τη επίσκεψη του Μπιλ Γκέιτς και όλες τις εκδηλώσεις που τη συνόδευαν στα δελτία ειδήσεων τους. Ο αμερικανικός κολοσσός πέρασε έτσι στον κόσμο το μήνυμα ότι είναι η εταιρεία που με τα προϊόντα της  θα νοικοκυρέψει τα πληροφοριακά συστήματα της δημόσιας διοίκησης. Όμως οι προσπάθειες κάποιων , μεταξύ των οποίων και συμπατριωτών μας, για την διάδοση του ελεύθερου λογισμικού (elak.gr ) και της δράσης «One Laptop per Child» (wiki.laptop.org) δεν θυμάμαι να έχουν προβληθεί σε δελτίο ειδήσεων αθηναϊκού καναλιού.

    Μιας και ζούμε σε εποχές όπου η διαφθορά και τα σκάνδαλα οικονομικά και μη είναι μέρος της τηλεοπτικής καθημερινότητας του μέσου Έλληνα η εν λόγω συμφωνία δεν θα πρέπει να περάσει απαρατήρητη και όλοι να προβληματιστούμε στο γνωστό και με πολλές ερμηνείες ρητορικό ερώτημα: «τι γυρεύει η αλεπού στο παζάρι».

Σκλάβος Κωνσταντίνος
Μηχανικός Η/Υ - Πληροφορικής.

©www.aparadektoi.gr

{mos_smf_discuss:ΠΟΛΙΤΙΚΗ}
Log in to comment

Aparadektoi Facebook   Aparadektoi YouTube   Aparadektoi Twitter   Aparadektoi RSS